ČSÚ bude informovat o březnovém vývoji maloobchodních tržeb

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) dnes bude informovat o březnovém vývoji maloobchodních tržeb. V únoru bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel třetí měsíc za sebou meziročně stouply. Růst ale z lednových revidovaných 3,2 procenta zpomalil na 1,6 procenta. Meziměsíčně pak tržby klesly o 0,8 procenta. Analytici Raiffeisenbank, které oslovila ČTK, očekávají, že v březnu obchodníci měli o 2,5 procenta vyšší tržby než ve stejném období loni.

Redaktor RN 09.05.2024 00:03:00 1x
ČSÚ bude informovat o březnovém vývoji maloobchodních tržeb

Hodnocení

100%

Za nepotravinářské zboží obchodníci v únoru meziročně utržili o 2,4 procenta více, za potraviny o 1,1 procenta a o 0,3 procenta stouply také tržby za pohonné hmoty. Naopak ve srovnání s lednem se tržby v únoru za nepotravinářské zboží a potraviny shodně snížily o 0,8 procenta a za pohonné hmoty o procento, informoval už dříve ČSÚ.

Maloobchodní tržby klesaly rok a půl, zlom nastal v prosinci loňského roku a od té doby sektor maloobchodu zaznamenává pouze zelené hodnoty i vzhledem k velmi nízké srovnávací základně. Důvodem změny spotřebitelského chování je zejména inflace, která v minulém období drasticky zaškrtila spotřebu domácností, ale nyní je zpět na inflačním cíli České národní banky, řekli ČTK analytici Raiffeisenbank.

Důvodem oživení spotřeby domácností je podle analytiků ale také fakt, že na rodinné rozpočty nemá konsolidační balíček, který platí od začátku roku, tak výrazný dopad. Právě spotřeba domácností bude hlavním faktorem mírného růstu české ekonomiky v letošním roce, na čemž bude profitovat i maloobchodní sektor jako celek, doplnili.

Zdroj: ČTK
Ohodnoťte počtem hvězdiček.